21 Aralık 2012 Cuma

Minecraft 1.4.6 İndir

Merhabalar ;

Yine sizlerle beraberiz bu seferde ücretsiz bir biçimde minecraft 1.4.6 sürümünü indirebileceğiz. Artık çoğu server 1.4.6 server açıyor buda demek oluyorki 1.4.5ler 1.4.6 sürümüne geçmeliler. Çünkü 1.4.5 sürümüne olanlar 1.4.6 sürümü serverlere giremiyor. Ama artık 1.4.6 versiyonunu buradan ücretsiz bir biçimde indirebilirsiniz :

Minecraft 1.4.6 İndirmek için Tıklayınız !

19 Aralık 2012 Çarşamba

Yeni başlayanlar için ufak minecraft taktikleri !

- Peaceful  modu:
Zombie’lerden nasıl kurtulacağınızı mı bulamadınız? Yoksa örümcekler için çok mu yavaş olduğunu düşünüyorsunuz?  Yoksa sığınağınızı  yaparken arkanızdan gelebilecek creeper’lar için mi endişelisiniz? Sorun değil… Hemen Options menüsünden zorluk seviyesini (Difficulty) Peaceful’a getirin. Bu sayede sağlığınız sürekli dolacak ve açlık barınız artık dert olmayacak. Ayrıca oyundaki tüm düşman moblar da kaybolacak. Survival oynarken teknik olarak hile sayılsa da özelikle büyük yapılar yaparken veya çok acil bir durumda kaldıysanız büyük yardımı olabilir.
- Ağaç keserken…
Uygulayabileceğiniz ufak bir taktik, ağacın en alttaki bloğunu sonraya bırakıp öncelikle üstteki blokları kesmektir. Bu sayede yukarıdaki bloklar için bir kare daha yukarıda olacaksınız. Yukarısı ile işiniz bittikten sonra en alt bloğu kesebilirsiniz.
- Şablonları hatırlarken…
Sürekli hangi eşyayı yapmak için crafting table’a neyi nasıl koyacağınızı mı unutuyorsunuz? Kova yapacam derken minecart mı yaptınız? (Üstelik 5 iron ingot ziyan ederek…) O zaman şablonlara yakından bakın. Örneğin olta (fishing pole) şablonunu inceleyin. Stick ve string’lerin nasıl olta şekli oluşturacak şekilde dizildiğini göreceksiniz. Veya kapı (door) yaparken 6 tane wooden planks’i nasıl kapı şeklinde dizdiğinize dikkat edin. Oyundaki pek çok crafting şablonu bu sisteme uygun şekilde yapılmakta. Bunu bilirseniz şablonları hatırlamanız da kolay olur.
- Spawn Point’inizi çok uzaktaysa…
Eğer evinizi spawn point’inizin çok uzağına yapmışsanız mutlaka 3 yün (wool) ve 3 wooden planks ile kendinize bir adet yatak (bed) yapın. Gece yatakta uyuduğunuzda spawn point’iniz olarak yatağınız kaydedilecek ve öldüğünüz takdirde yatağınızda doğacaksınız. Ayrıca gece yatağınızda uyuduğunuzda oyun gece kısmını geçerek zamanı bir sonraki günün başlangıcına getirecektir. Ama unutulmamalıdır ki yatakta yatarak spawn point’inizi belirledikten sonra yatağı kırarsanız spawn point’iniz haritaya ilk başladığınız noktaya geri dönecektir.
- Gece için acil sığınak…
Neredeyse akşam oluyor ve halen daha evinizi bitirmediniz? Yakınlarda sığınabileceğiniz herhangi bir yerde mevcut değil? Bu gibi durumlarda uygulayabileceğiniz çok basit teknikler mevcut.
Öncelikle çevrenizde 3-4 kareden daha yüksek bir tepe varsa yan tarafından ufak bir geçit açıp, (2 kare yüksekliğinde ve 2-3 kare uzunluğunda) kendinizi içeri aldıktan sonra geldiğiniz deliği kapatarak kendinize acil durum barınağı oluşturabilirsiniz. Ufak bir aydınlatmadan sonra gerekirse eşyalarınız için yer açabilirsiniz bile.
Şayet ki yakın çevrede yükselti yoksa aynı taktiği yere doğru kazarak ta uygulayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken 3 kare kadar aşağıya kazdıktan sonra içeri girip üstünüzü kapatmak. Bu taktiğin eksi yanı, gündüz oldukta sonra dışarı çıkarken siz fark etmenden yukarıda gezen yaratıklara denk gelebilmeniz olasılığıdır.
Bir diğer yöntem ise eğer elinize kırabileceğiniz herhangi bir materyal (önerilen cooblestone, dirt veya sand veya gravel) aldıktan sonra aşağıya doğru bakarken zıplayıp, havadayken mouse’un sağ tuşuna basarak bu materyali yerleştirmek ve sizi yaklaşık 20 kare yüksekliğe çıkarıncaya kadar da devam etmektir. Bu taktik sayesinde yine aşağıdaki mob’lardan sizi koruyacaktır. Gündüz olunca altınızdaki blokları kırarak aşağı inebilir ve işinize devam edebilirsiniz.
- İlk gün için…
Yeterince ağaç kestiğinizden emin olun ve hiçbir zaman tüm wood’larınızı wooden planks’e dönüştürmeyin sadece ihtiyacınız kadar olanı çevirin. Bu sayede hem yerden tasarruf edebilir  (4 tane x64 wooden planks sadece 1 adet x64 wood demektir. ) hemde kömür bulamadığınız acil durumlarda wood’ları fırında yakarak charcoal elde edebilir ve kömür olarak kullanabilirsiniz.
Evinizi yaptıysanız ve elinizde fazladan meşale veya kömür varsa mutlaka evinizin dışını da aydınlatın. Bu sayede düşman mobların kapınızın dibinde doğabilme ihtimallerini azaltabilirsiniz.
Herhangi bir materyal kullanarak düz bir zemine ev yapmaktansa çevrede dağlar veya tepeler varsa onların duvarlarında delik açıp sonrasında içini genişletmek her zaman için daha iyidir. Bu sayede hem ev yaparken fazladan materyal kazanırsınız hem de korumanız gereken bölge daha az olur.
Çevrede 2-3 koyun bulabilirseniz mutlaka öldürüp üzerilerindeki yünü alın. Normalde koyunları öldürmek yün almak için en verimsiz yöntem olsa da başlangıçta bir yatak hayat kurtarıcı olabilir. Bu sayede oyunun gece kısmını uyuyarak geçebilirsiniz ve öldüğünüzde yatağınızda doğarsınız.
-Madencilik yapacaksanız…
Mutlaka elinizde bolca kazma (pickaxe) ve en azından x64 meşale (torch) olduğundan emin olun. Yemek için yanınıza biraz mantar (hem kahverengi hemde kırmızı) birazda wood alırsanız kolay kolay aç kalmazsınız. Madenlerde bolca iskelet bulunduğundan iskeletleri öldürünce düşen kemikleri bone meal yaparak mantarlarınız çoğaltabilir ve sınırsız yemek zinciri oluşturabilirsiniz. Şayet mantar bulamadıysanız yanınıza bol yiyecek almayı ihmal etmeyin.
Madencilik yapmak için pek çok yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki 2x2’lik bir giriş yaptıktan sonra birer kare aşağıya merdiven oluşturacak şekilde en dibe kadar inmektir. En dibe ulaştığınızda (tabandaki bedrock’lardan anlayabilirsiniz.) 12 kare yukarı çıkarak( genelde en zengin seviye bu seviyedir) aralarında 2’şer kare boşluk kalacak şekilde 2 kare genişliğinde sınırsız koridorlar oluşturabilir ve maden arayışına girebilirsiniz.
Bir diğer yöntem çevrede bulabileceğiniz bir mağaraya girip bir yolun sonuna gelinceye kadar yol üzerinde meşaleler bırakmaktır. Sonrasında çevredeki madenleri topladıkça geri dönebilir, maden topladığınız taraftaki meşaleleri kırarak hangi tarafı temizlediğinizi de bilebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise ravine’lerin çevresinde bir üs oluşturduktan sonra bir kova su ile aşağıya iniş sağlayıp (alternatif olarak sand veya gravel’de kullanılabilir)buralarda madencilik yapmaktır. Elbetteki bu yöntemler dışında da pek çok yöntem uygulanabilir.
- Eşya dayanımı…
Karanlık mağarada maden kazarken bir anda elinizdeki kazma yok oldu! Hata mı var? Yoksa biri çaktırmadan kazmanızı mı yürüttü? Elbette ki hayır. Dikkat etmeniz gereken kullandığınız tüm el eşyalarının bir dayanımı olduğu ve belli bir kullanımdan sonra bu dayanım barı (ki kendisini eşyanın altıdaki yeşil çizgi olarak göreceksiniz) bitecek ve eşyanız kırılacaktır. Bu sebeple yanınızda bir crafting table taşımak (en azından fazladan wood taşımak) her zaman için faydalıdır.

Temel İksir Bilgisi !

İksirler size belirli bir süreliğine belli özellik kazandırabilen eşyalardır. Bu özellikler ateşten veya hasardan korumadan, canınızı sürekli yenilemeye, hızınızı ve gücünüzü artırmaya kadar çeşitlenebilir. İksirleri kullanmak için elinize almanız ve sağ tıklama ile kullanmanız yeterlidir. İksir kullandığınızda oluşan etkiyi ve süresini “e” tuşuna basarak açtığınız envanter ekranının sol tarafında görebilirsiniz.

 İksir üretebilmek için belli ekipmanlar kullanmanız gereklidir.Bunlar:
Brewing Stand
                 
Kendisi iksir yapmak için temel ekipmanımızdır. Sağ tıklama ile açılan menüden yukarıdaki boşluğa iksir için kullanacağımız malzemeyi, aşağıdaki 3 boşluğa ise iksir şişelerini yerleştiriyoruz. Elbetteki iksir şişeleri en azından su dolu olmak zorunda. Oyundaki çoğu iksir için Awkward Potion temel olarak kullanılır. Awkward Potion yapabilmek için ise su şişelerini (Water bottle) Nether Wart ile birleştirerek – ki işlemde Brewing Stand üzerinde yapılıyor – yapabilirsiniz.
Brewing Stand yapabilmek için 3 adet Cobblestone ve 1 adet Blaze Rod yeterlidir. Eğer elinizde Blaze Rod yok ise Nether’da Blaze isimli yaratıklardan bulup öldürmeniz yeterlidir.  (Blaze ile ilgili ayrıntılı bilgiyi “Nether mob’ları ve genel savaş taktikleri” sayfasında bulabilirsiniz. Blaze Rod aynı zamanda fırınlarda yakıt olarak ta kullanılabilir ve kömüre kıyasla daha verimlidir. Ama nadir bulunuyor oluşu sebebiyle genellikle fırınlarda kullanımı tercih edilmez.

Cauldron
           
Cauldron, temelde içerisine su doldurabildğimiz bir kazandır denebilir. 1.9 Pre-Release’de Brewing Stand yerine iksir yapmak için düşünülen Cauldron’un 1.0 ile Brewing Stand gelmesi ile içerisinde su tutmak dışında başka bir işlevi kalmamıştır. Suyun daha verimli kullanımını sağlıyormuş gibi görünse de eğer çevrede nehir, göl gibi bir su kaynağınız veya sizin oluşturduğunuz sınırsız bir su kaynağınız varsa ihtiyaç olmayacak bir ekipmandır. Elinizdeki kova ile sağ tıklayarak içini su ile doldurabilirsiniz. İçi su dolu bir Cauldron 3 şişe (Glass Bottle) doldurabilir. Cauldron üzerinde süt veya lav kullanamazsınız. Kullanışsızlığına rağmen Cauldron Nether’da su kullanımını sağlayabilen tek ekipmandır.
Cauldron harcanan toplam eşya bakımından bakıldığında aslında verimli bir ekipman değildir. Cauldron yapmak için 7 adet iron ingot harcamak yerine 6 iron ingot ile 2 kova (bucket) yaparak kendi sınırsız su kaynağınızı oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle herhangi bir yerde 1 kare derinliğinde 2x2 kare oluşturacak şekilde bir çukur kazın. Sonrasında ilk su dolu kovanızı herhangi bir köşeye boşaltın. 2. Kovanızı ise ilk su boşalttığınız köşenin çapraz köşesine boşaltın. Su akışının durduğunu gördüğünüzde artık sınırsız su kaynağınızı kullanabilirsiniz.

Glass Bottle
         
İksir yapabilmek için en çok kullanacağınız eşyalardan bir tanesidir. 3 adet cam (glass) kullanarak 3 adet Glass bottle yapabilmeniz mümkün. İksir yapabilmek için içerisine su doldurmak gereklidir. Su şişesi (water bottle) iksir yapımı için temel kaynaklardan biridir.
Yukarıda adı geçen ekipmanlar elinizde varsa iksir yapımına geçebilirsiniz.
İksir yapımında ilk bilinmesi gerekenler temel bileşenlerdir. Bu bileşenler ve Su şişesine (water bottle) Brewing Stand kullanarak eklendiğinde ortaya çıkan temel iksirleri aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
 
Temel iksirinizi elde ettiğinize göre sırada ikincil bileşeni eklemek var. İkincil bileşen iksirinize özellik kazandıracak olan bileşendir. Aşağıdaki tabloda örnek olarak Awkward Potion iksiri üzerine Brewing stand kullanılarak eklenebilecek ikinci bileşenleri ve etkilerini görebilirsiniz.
 
Bu etkiler sırasıyla:
Fire Resistance: Sizi ateş, lav ve Blaze saldırılarında korur (Süresi 3:00 , Extended* 8:00)
Speed: Oyuncunun koşma ve yürüme hızını ayrıca zıplama mesafesini artırır. (Süresi 3:00, Extended* 8:00)
Instant Health: İksir başına 3 kalp’lik can sağlar. (Level 2**’de 6 Kalp)
Posion: Oyuncuyu her 1.5 saniyede yarım kalp can azaltacak şekilde zehirler.(Süresi 0:45, Extended* 2:00)(Level 2**’de saniye başına 1 kalp hasar verir.)
Regeneration: Süre içerisinde canınızı artırır. (Süresi 0:45, Extended* 2:00)
Strength: Oyuncunun ataklarını 1.5 kalp artırır. (Yay hariç) (Süresi 3:00, Extended* 8:00) (Level 2**’de oyuncunun verdiği hasara 3 kalp ekler.)
Weakness: Oyuncunun tüm ataklarını 1 kalp azaltır. (Yay hariç)(Süresi 1:30, Extended* 4:00)

*Extended süresi iksir üzerinde Redstone dust kullanıldığı takdirde iksirim etkisinin uzayabileceği  maksimum süredir.
*Level 2 İksir üzerinde Glowstone Dust kullanılarak iksirin etkisinin artırılması ile olur.
Not: Hem 2. Level hemde extended iksir yapılamaz. Oyuncu süre ile etki arasında tercih yapmak zorundadır.
Not 2: Yukarıdaki etkileri okuduktan sonra neden Poison veya weakness gibi etkileri olan iksirler yapayım diye düşünebilirsiniz. Bu iksirleri Gunpowder ile birleştirerek fırlatılabilir iksir haline getirebilir ve düşmanlarınıza fırlatabilirsiniz. Bu sayede iksirler size gösterdiği etkinin aynısını düşmanlarınız üzerinde de gösterecektir. Ama unutulmamalıdır ki iksirlerin fırlatma uzaklığı 5-6 kare ile sınırlı olduğundan (1.1 de bu şekilde ama sonraki versiyonlarda bu artabilir.) yakın menzil saldırıları yapabilen düşmanlarınızda kullanmanız önerilir.
İksirinizi yaptınız, ikincil bileşeninizi ekleyip özellik kazandırdınız. Sırada üçüncü bileşenler var.
Bu bileşenler iksirinizin etkisini veya süresini uzatırken, iksirinizin fırlatılabilir olmasını da sağlayabilir. Aşağıda tüm üçüncül bileşenleri özellikleri ile görebilirsiniz.
 
Oyundaki (Versiyon 1.1) yapılabilecek tüm iksirlerin tarifleri aşağıda verilmiştir.
Weakness > fermented spider eye
Weakness E > fermented spider eye veya redstone
Strength > nether wart > blaze powder
Strength E > nether wart > blaze powder > redstone
Strength II > nether wart > blaze powder > glowstone
Regeneration > nether wart > ghast tear
Regeneration E > nether wart > ghast tear > redstone
Regeneration II > nether wart > ghast tear > glowstone
Swiftness > nether wart > sugar
Swiftness E > nether wart > sugar > redstone
Swiftness II > nether wart > sugar > glowstone
Slowness > nether wart > sugar or magma cream > fermented spider eye
Slowness E > nether wart > sugar or magma cream > fermented spider eye > redstone
Health > nether wart > glistering melon
Health II > nether wart > glistering melon > glowstone
Harming > nether wart > glistering melon or spider eye > fermented spider eye
Harming II > nether wart > glistering melon or spider eye > fermented spider eye veya glowstone
Poison > nether wart > spider eye
Poison E > nether wart > spider eye > redstone
Poison II > nether wart > spider eye > glowstone
Fire Resistance > nether wart > magma cream
Fire Resistance E > nether wart > magma cream > redstone

Not: Yukarıda iksir isimlerinin yanındaki “E” extended yani süresi uzatılmış olduğunu “II” ise 2. Level olduğunu göstermektedir.

Redstone !

            
Redstone, Minecraft dünyasında çeşitli mekanizmalar yapabilmek için kullanılan bir materyaldir. (Kontrol edilebilen tuzaklar, kapılar vb.)  Akım iletmek amacı ile kullanılır. Redstone Dust, Redstone Ore kırılınca elde edilir ve her bir Redstone Ore 4-5 arası redstone Dust düşürür. Redstone Dust çıkarabilmeniz için elinizde en azından demir kazma (Iron Pickaxe) olması gereklidir.

Redstone dust bağlantı kurmak için neredeyse tüm blokların (cam, buz ve aktive edilebilen bloklar hariç) üzerine yerleştirilebilir. Ya düz bir çizgi oluşturacak şekilde yada  1 blok aşağı veya yukarı çıkabilecek şekilde bağlanabilir.
Normal şartlarda yukarı veya aşağı inen redstone dust iletiminde üzerine yerleştirilecek bir blok akımın kesilmesine sebep olur. (Bkz: Aşağıdaki resim) Sadece buz (Ice) ve cam (glass) bu duruma dahil değildir.
Redstone dust tek başına akım oluşturamaz. Mutlaka enerji sağlayacak bir materyale (buton, kol, basınç plakası vb.) bağlanması gereklidir. Bir redstone dust bağlantısı en fazla 15 kare ilerisine akım götürebilir. 16. karede akım yoktur. Bu akım istenirse Redstone Repetear ile uzatılabilir. Akımın gücünü üzerindeki renkten anlayabilirsiniz. Renk soldukça akım zayıflıyor demektir.
Redstone bağlantılarına enerji sağlayabilen 5 eleman vardır. Bunlar;
Button (Buton): Bastığınız andan itibaren 0.9 sn boyunca devreye akım verir.
Lever (Kol): Aktive edildiği takdire sürekli olarak akım sağlar veya akımı kapatır.
Pressure Plate (Stone) (Basınç Plakası): Oyuncu veya herhangib bir mob üzerinde olduğu sürece devreye akım verir. Üzerinden çekilindiği anda akımı keser.
Pressure Plate (Wood) (Basınç Plakası): Taşten versiyonu ile aynı özellikleri taşır. Tek farkı moblara ilaven üzerine düşebilecek eşyalar ile de aktive olmasıdır.
Redstone Torch : Devreye direk güç sağlar ve direk olarak açıp kapatmak mümkün değildir.
Bir Redstone devresi için gerekli olabilecek elemanların bazılarının yapım şematiğini aşağıda görebilirsiniz.
Bir redstone devresinde güç kaynağınızdan (buton, lever, vs) iletilecek objeye (piston, dispenser vs) güç iletiminin farklı şekilleri mevcuttur. Bu şekilleri aşağıdaki resimden inceleyebilirsiniz.
Eğer bir redstone devresinde redstone bağlantısı enerji verilecek elemana veya elemanlara paralel ise, redstone bağlantısı elemanın üst kısmına gelecek şekilde bağlanmalıdır. Aksi takdirde elemana enerji iletimi olmaz. Aşağıdaki resimde paralel elemanların örnek bağlanmasını görebilirsiniz.
Enerji iletimindeki bir diğer önemli unsur ise blokların enerji iletebilme özelliğidir. Aşağıdaki örnekte gördüğünüz üzere  pistonlar ile redstone bağı arasında duran blok enerji iletimi yapabilmektedir. Özellikle devrelerinizi saklamanız gereken yapımlarınızda veya tamamen estetik kaygılarınızı tatmin etmede çok işe yarayabilen bir özelliktir.
Ama blokların enerji taşıma özellikleri sadece enerji verilecek veya enerji sağlayacak elemana bitişik oldukları durumda geçerlidir. Aksi takdirde enerji iletimi yapamazlar. (bkz: aşağıdaki resim)
Not: Enerji sağlayan elemanlar üstündeki, altındaki, sağındaki ve solundaki elemana da enerji sağlarlar. Bazı yapılarda bu durum avantajlı olabilir. (Bkz: aşağıdaki örnek)
Redstone Repeater:
Repeater’lar redstone devrelerinin en kullanışlı elemanlarının başında gelir. Repeater’lar 3 amaçla kullanılır.
- İletimi belirli bir süre geciktirmek
- İletimi 15 blok sınırının ötesine taşımak
- İletimin sadece tek yönde ilerlemesini sağlamak
Repeater’ların en basit ve genel kullanımı redstone iletimindeki 15 blok sınırını uzatabilmektir. İletim Redstone Repeater’a geldiği noktadan itibaren bir 15 kare daha ileriye gidebilir.
Not: Redstone Repeater’lar sadece yerleştirildikleri yönde akım iletirler. Tersi yönde dahi akım iletmezler. Bu sebeple Repeater’ınızı yerleştirirken doğru yönde olduğundan emin olun.
Redstone Repeater’ların aynı zamanda iletimi geciktirme özelliği de mevcuttur. Bunu ise üzerlerinde ayar ile yapabilirsiniz. Başlangıçtaki hali ( Aşağıdaki resimde en sol) iletimi 0.1 sn geciktirerek aktarırken sağ mouse tuşu ile her tıklayışınızda bir tik atar ve her tikte 0.1 saniye iletimi geciktirir. Son seviyesinde ( Aşağıdaki resimde en sağ) 0.4 saniye gecikme sağlar.
Redstone Torch
Tek başlarına sabit enerji sağlarlar. Ancak kendilerine enerji sağlayan bir eleman enerji sağladığı takdirde kapalı konuma geçerler. Özellikle Büyük devrelerde ve enerji iletiminin direk olarak aşağı veya yukarı iletilmesinde kullanımları yaygındır.
Elbette Redstone ile yapılabilecek pek çok devre mevcut. Bazıları karmaşık veya büyük boyutlu olduğu için bu yazıda bahsetmeyeceğiz. (Belki ilerleyen bir zamanda sadece Redstone devrelerine özel bir yazı hazırlanabilir.) Arzu ederseniz buradaki Minecraft Wiki sayfasından tüm devreleri detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Standart bir Minecraft oyuncusunun bilmesi gereken bazı Temel Redstone Devreleri ise şunlar;
OR/NOR Devresi
OR devresi, iki enerji sağlayan elemandan herhangi biri açık olduğu sürece enerji sağlayan devredir. Aşağıdaki resimde basit bir OR devresini görebilirsiniz.
NOR devresi ise teknik olarak OR devresinin tam tersidir. Elemanlardan biri kapalı olduğu sürece enerji akımı olmaz. (Kısaca enerji iletimi için elemanların ikisinin de açık olması gereklidir.)
AND / NAND Devresi
AND Devresi, sisteme enerji sağlanabilmesi için her iki enerji sağlayan elemanın açık olmasını gerektirir.
Aradaki Redstone Torch’u çıkardığınızda AND devresi NAND devresine dönüşür. AND devresinden farkı herhangi bir enerji elemanının açık olması sisteme enerji sağlanması için yeterlidir.
XOR Devresi
Bir nevi OR Devresi gibi çalışır. Farkı, her iki enerji sağlayan eleman üzerinden sisteme enerji iletimi açılabilir veya kapatılabilir.
RS NOR Latch Devresi
Bir Button’u kullanarak bir tarafa, diğer button ile diğer tarada enerji akımı sağlayabilen devredir.
Monostable Devresi
Kendisi RS NOR devresini baz alan bir devredir. Şayet düğme ile çalışan ama süresini ayarlamak istediğiniz bir kapı yapmak gibi düşünceleriniz varsa çok kullanışlı olabilen bir devredir.
Saat Devresi
Özellikle belli bir süreç içerisinde tekrarlayan hareketleri içeren mekanizma tasarımlarınızda kullanacağınız devre modelidir. Aralara Redstone Repeater ekleyerek devrenin tamamlanma süresini istediğiniz şekilde uzatabilirsiniz.
Şayet yukarı resimlerle gösterilen redstone devrelerini bizzat test etmek ve nasıl çalışdıklarını görmek isterseniz buradan sizin için hazırlamış olduğumuz test haritasını indirebilir ve “%appdata%/.minecraft/saves/” klasörü içerisine kopyalarak oyun içerisinde deneyebilirsiniz.

Temel bloklar ve işlevleri !

Stone

 
En çok rastlayacağınız bloktur. Kırınca Cooblestone olarak alırsınız. (Eğer kazmanızın (Pickaxe) “Silk Touch” özelliği yoksa) Tekrar stone’a çevirebilmek için cobblestone’ları fırında (furnace) eritmeniz gerekir.

 
 
Stone’un yapı malzemesi olarak kullanımı dışında düğme (button), basıç plakası (pressure plate), slab, brick ve redstone repeater yapımında kullanılır.
 
 
 
 



Cobblestone ( + Moss Stone)

 
Oyunda (özellikle başlarda), en çok kullanacağınız bloklardandır. Stone kırdığınızda veya çevrede cobblestone halindeyken (Özellikle NPC köylerindeki binalarda, zindanlarda ve yeraltı kalelerinde) bulabilmeniz mümkündür. Normal Stone’a göre kırması biraz daha zordur. Ghast’ların alev toplarına karşı dirençli olduğu için Nether’da koruma sağlama amaçlı kullanıma uygundur.
 
 
Alternatif bir versiyonu da oyunda mevcuttur. Moss Stone olarak adlandırılan bu versiyon normal cobblestone’un yosun tutmuş haline benzer (bkz: yukarıdaki resim) ve sadece zindanlarda bulunur. Bunun anlamı eğer çevrede moss stone görüyorsanız mutlaka yakınlarda zindan var demektir.Moss Stone’un direk kullanımı dışında başka bir kullanım alanı yoktur.
 
 
 
Cobblestone; slab, merdiven, fırın (furnace), balta (axe), axe (pickaxe),  çapa (hoe), kürek (shovel), kılıç (sword), lever ve brewing stand yapımında kullanılır.
 
 

Dirt ( +Mycelium)
 
 
 
 
Toprak bloğu oyunda en çok bulunan bloklardan biridir. Heryerde bulunabilir. Dayanımı iyi değildir. TNT veya Creeperlar tarafından rahatlıkla yok edilebilir. Seviye 4’ün üzerinde ışık gördüğü zaman üzerinde çimenler oluşur. (ortadaki blok) Çapa (hoe) kullanılarak çapalanırsa (sağdaki blok) üzerine tohum (seed) ekerek buğday, karpuz (melon seed) veya balkabağı (pumpkin seed) tohumu ekerek karpuz (melon) ve balkabağı (pumpkin) elde edebilmek mümkündür.
 
 

Bir başka versiyonu Mycelium ismiyle genellikle bataklık bölgelerinde bulunur. Mantar yetiştirmek için ideal topraktır. Kazıldığı zaman ( Küreğinizin “silk touch” özellği yoksa dirt düşer. Çapa ile çapalanamaz veya üzerine ağaç dikilemez.

Dirt ve tüm versiyonlarının ucuz yapı malzamesi ve bitki yetiştirmek dışında herhangi bir işlevi yoktur.
 


 
Wood & Wooden Planks:
 
 
Ağaçlardan elde edeceğiniz odun (wood) (sol resim) ‘un kullanım alanı geniş değildir. Sadece yapı malzemesi ve kereste (wooden planks) üretiminde kullanılır. Gerektiği takdirde fırında (Furnace) yakılarak Charcoal isminde bir kömür tipini de üretmek mümkündür. Ama genelde sadece oyunun başlarında ve kömür kaynağı bulunamazsa tercih edilen bir yöntemdir.

Kereste (wooden planks) ise wood’un aksine kullanım alanı çok geniş bir bloktur. Crafting table’dan sandıklara, kapılardan botlara kadar ek olarak stick haline dönüştürülürse tüm el aletleri yapılabilir.. (Tam liste için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.)

 
 
 


Sand

 
Yolunuz çöl bölgesine düşerse sıklıkla rastlayacağınız onun haricinde genelde su kıyılarında bulunan kum bloğudur. Yerçekinin üzerinde etkili olduğu 3 bloktan biridir. ( Diğer ikisi gravel ve dragon egg) Bunun anlamı eğer kum bloğunun altında herhangi bir blog bulunmazsa altona bir blog denk gelinceye kadar düşeceğidir. Oyuncu veya mobların üstüne düşerse onları havasızlıktan öldürebilir.

 




Fırında eritilirse cam (glass) üretilebilir. Aynı zamanda kumtaşı bloğu (sandstone) ve barut (gunpowder) ile birleştirip TNT yapabilmek mümkündür.


Gravel



Mağaralarda bolca bulunabilen bir diğer blok ise graveldir. Kum gibi yerçekiminden etkilenen  gravel’in eşya yapımında herhangi bir kullanım alanı yoktur. Gravel kazıldığı zaman %10 ihtimalle çakmaktaşı (flint) düşürme ihtimali vardır.Flint ile çakmak (Flint & Steel) ve ok (arrow) yapabilmek mümkündür.

Mağaralarda çok aşağıdaki çukurlara inmek için sütun oluşturmak için ideal bir bloktur. En aşağıdan bulunduğunuz seviyeye kadar bir sütun oluşturduktan sonra gravel’i kazarak can kaybetmeden güvenli bir şekilde aşağı inmeniz mümkün olabilir. Doğal olarak diğer haritalarda da (Nether, The end) bulunabilen 3 bloktan birisidir. ( Diğer ikisi Obisidian ve Bedrock)

Clay:



Genellikle çevresi kumlarla sarılı bir biçimde ve su altında görülür. Diğer bloklara kıyasla daha nadirdir. Her bir kil bloğundan 4 kil topu düşer. Bu kil toplarını fırında pişirerek tuğla (brick) elde edebilmek, tuğlaları kullanarak ta tuğla duvar bloğu oluşturabilmek mümkündür. Onun haricinde pek bir işlevi yoktur.